Seminar: Springend van de Drakenpoort, leegtes van klei en achter de schoonheid – Alles over Chinees porselein
De KVVAK en de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas (NVVCG) slaan de handen ineen en nodigen hun leden uit voor dit unieke evenement in het Auditorium van het Rijksmuseum in Amsterdam op 26 november, 13.00 uur.
Deze middag staat in het teken van Chinees porselein in al zijn spannende en kleurrijke manifestaties.
Vier eminente wetenschappers en deskundigen op het gebied van Chinees porselein zullen presentaties geven over o.a. de beroemde Butler-collectie, nieuwe boeken zullen worden gepresenteerd, en we leren wat er schuilgaat achter de schoonheid van vrouwen op Chinees porselein.
Datum: 26 November 2022
Ontvangst: 12.30 uur
Start: 13.00 uur
Locatie: Auditorium Rijksmuseum
Programma
13.00 uur Ontvangst en introductie sprekers
13.10 uur Katarine Butler: Introductie Butler Collectie en het boek: Leaping the Dragon Gate
13.35 uur Wissel
13.40 uur Teresa Canepa: Nieuwe vondsten, visueel geïllustreerd met stukken van de Butler Collectie.
14.05 uur Pauze
14.30 uur Rose Kerr: video presentatie van haar publicatie: Voids of Clay. The Enduring Beauty of Chinese Ceramics
15.00 uur Denise Campbell: Over de tentoonstelling Behind Beauty in het Aziatisch Paviljoen
15.45 uur Boekverkoop*, drankjes en bezoek aan het Aziatisch Paviljoen
*Leaping the Dragon Gate is met 15% korting op deze middag te koop. In plaats van 200,- kost het boek voor de KVVAK-leden op 26 november 170,-. Voids of Clay van Rose Kerr kost 55,-
Sprekers
Katharine Butler
Introductie van de Butler-collectie en het boek Leaping the Dragon Gate.
Deze catalogue raisonné viert de belangrijkste verzameling 17e-eeuws Chinees porselein ter wereld, bijeengebracht door de eminente Britse diplomaat Sir Michael Butler (1927-2013). Zijn passie voor porselein komt duidelijk tot uiting in de meer dan achthonderd stukken die hij verzamelde en bewoonde in zijn huis en privémuseum in Dorset. De potten (zoals Sir Michael ze noemde), vele van extreme zeldzaamheid of exquise kwaliteit, getuigen van de ongelooflijke diepte van de kennis die hij in vijf decennia verwierf en zijn uitstekende bijdrage aan onderzoek en onderwijs in dit voorheen verwaarloosde studiegebied.
Katharine Butler is de dochter van de verzamelaar, Sir Michael Butler. Zij heeft een MA in kunstgeschiedenis van de Universiteit van Edinburgh en werkte vanaf 2004 nauw samen met haar vader bij het catalogiseren en onderzoeken van zijn collectie. Sindsdien bestudeert en verzamelt zij 17de-eeuws Chinees porselein en is zij co-auteur van deze catalogue raissoné met Teresa Canepa.
Teresa Canepa
Nieuwe ontdekkingen, visueel geïllustreerd met stukken uit de Butler collectie.
Teresa Canepa is onafhankelijk onderzoeker en docent Chinese en Japanse exportkunst, en sinds 2017 mederedacteur van de Newsletter van de Oriental Ceramic Society, Londen. Zij promoveerde in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en is auteur van een aantal boeken en artikelen en heeft over deze onderwerpen veelvuldig lezingen gegeven.
Rose Kerr
Video presentatie van haar publicatie: Voids of Clay. The Enduring Beauty of Chinese Ceramics.
Kerr’s nieuwe boek Voids of Clay biedt een inleiding tot de geschiedenis en vervaardiging van drie verschillende keramische waren: zwart-wit aardewerk uit het Neolithicum; Yaozhou-steengoed uit de vijf dynastieën, de Song en Jin dynastieën; Qingbai porselein uit de Song en Yuan dynastieën.
De zorgvuldig geselecteerde objecten in dit boek maken deel uit van een verfijnde privéverzameling van Chinese keramiek en weerspiegelen een persoonlijke voorkeur en passie, die tot uiting komt in de pagina’s van dit prachtig vormgegeven boek.
Denise Campbell
Over de tentoonstelling Behind Beauty in het Aziatisch Paviljoen.
Mooie vrouwen lijken een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars wereldwijd. In China bleek kunst met dergelijke voorstellingen uiterst populair bij grote delen van de Chinese bevolking. Illustraties en schilderijen dienden als inspiratie voor decoraties op porselein. Ook Europese keramiekhandelaren en verzamelaars hielden van deze afbeeldingen. Hoewel de elegante, slanke vrouwen tot hun verbeelding spraken, wisten ze weinig over de realiteit van het Chinese leven. De rol van vrouwen in China, zowel in het dagelijks leven als in de rijke culturele geschiedenis, was veelzijdig en gelaagd. Deze presentatie laat zien wat er achter de schoonheid van vrouwen op Chinees porselein schuilgaat.
Denise Campbell is conservator Aziatische keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Daarvoor werkte ze op de afdeling Beeldende Kunst van het Rijksmuseum Amsterdam.
Campbell studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen en volgde de opleiding curator aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte als conservator bij het Groninger Museum en sinds 2015 in verschillende functies bij het Rijksmuseum Amsterdam. Daar verdiepte ze zich in verschillende projecten in de Aziatische keramiekcollectie en bouwde ze een nationaal en internationaal netwerk op.