Lezing: ‘Freud en China’ door Craig Clunas
De KVVAK en HWS (Hulsewé-Wazniewski Stichting) nodigen u van harte uit voor de lezing Freud en China door Craig Clunas.
Deze lezing vindt plaats op 11 november van 15.00-17.00 uur in de Grote Zaal van Museum Volkenkunde (Steenstraat 1, Leiden). De deuren gaan om 14.30 uur open.
De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht (niet-KVVAK-leden kunnen bij het veld Lidmaatschapsnummer 0000 invullen).
Freud en China
Sigmund Freuds passie voor het verzamelen van antiquiteiten is bekend, en veel besproken in de literatuur rondom de grondlegger van de psychoanalyse. Maar tot voor kort werden de Chinese voorwerpen in zijn collectie enigszins over het hoofd gezien, en waren ze geen onderwerp van een gerichte studie. Hoewel ze in aantallen een klein deel uitmaken van de collectie die nu in het Freud Museum in Londen is ondergebracht, behoren de Chinese voorwerpen tot de grootste en meest indrukwekkende stukken. Maar ze roepen talrijke vragen op. Waarom richtte Freud zich pas in het laatste decennium van zijn leven op het verzamelen van Chinese voorwerpen? Waarom lijkt hij er bijna voor gekozen te hebben de Chinese oudheden niet in boeken te bestuderen, in tegenstelling tot de manier waarop hij gulzig las over het oude Griekenland, Rome en Egypte? Waarom zijn zoveel van zijn Chinese stukken “vervalsingen”? Wat is de relatie tussen Freuds Chinese voorwerpen en de ontwikkeling van zijn denken?
Deze lezing plaatst Freuds Chinese spullen in de context van zijn bredere verzamelactiviteiten en plaatst hem in de bredere Europese verzamelcultuur van zijn tijd.
Craig Clunas is emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Oxford, waar hij van 2007 tot 2018 de eerste hoogleraar Aziatische kunst was die deze leerstoel bekleedde. Als voormalig curator van het Victoria and Albert Museum London en hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Sussex en SOAS, Universiteit van Londen, heeft hij uitgebreid gepubliceerd over de kunst en cultuur van China en heeft hij tentoonstellingen samengesteld, waaronder “Ming: 50 Years that Changed China” in het British Museum in 2014. Hij heeft al lange tijd belangstelling voor de Chinese collecties van Sigmund Freud en in 2022 was hij curator van “Freud and China” in het Freud Museum Londen, de eerste tentoonstelling die aan dit onderwerp was gewijd.