Algemene Ledenvergadering & Lezing Jaap Polak
De KVVAK nodigt u van harte uit voor de Algemene Ledenvergadering op 7 mei om 13.00 uur. De ALV wordt gevolgd door een lezing van Jaap Polak over Indonesisch Goud naar aanleiding van de publicatie van zijn boek ‘Ancient Indonesian Gold’.
Programma
13.00 uur – Algemene ledenvergadering
14.15 uur – Pauze met koffie en thee
15.00 uur – Lezing Jaap Polak
16.30 uur – Sluiting en boekverkoop
Na afloop is er de boekverkoop van ‘Ancient Indonesian Art’. Er geldt dan een speciale prijs van 100,00 euro i.p.v. 125,00 euro voor de leden van de KVVAK.
Jaap Polak
Jaap Polak studeerde Europese kunstgeschiedenis, klassiek Sanskriet, kunstgeschiedenis en archeologie van Zuid- en Zuid-Oost Azië. Op dit moment staat Polak aangeschreven als een belangrijk expert op het gebied van Indo-Javaans goud, zilver en brons. In 1977 opende Polak zijn eigen zaak en sinds 1983 is Kunsthandel ‘Polak Work of Art’ gevestigd op het huidige adres aan de Spiegelgracht. Hier bestaat de collectie uit Indiase miniaturen, sculpturen uit de late Middeleeuwen, uitingen van toegepaste kunst, zoals zilver, glas en ivoor, evenals Chinese kunst en ceramiek, en authentieke ethnografica. Jaap Polak is directeur van het Documentation Centre for Ancient Indonesian Art, een foto-archief voor studenten en wetenschappers. Daarnaast is hij voorzitter van de Artists for Nature Foundation, een organisatie die bedreigde natuurgebieden in de wereld op de kaart zet.
ANCIENT INDONESIAN GOLD OF THE CENTRAL AND EASTERN JAVANESE PERIODS 750-1550: A SELECTION
Indonesisch Goud uit de Oudheid is de eerste publicatie van het Documentatiecentrum voor Indonesische Oude Kunst in Amsterdam. Het behandelt Indonesisch goud, beelden, voorwerpen en sieraden en geeft een nieuw inzicht in de geschiedenis, de technieken en het gebruik van de bijzondere soorten sieraden die door Javaanse goudsmeden zijn gemaakt. De voorwerpen zijn nauwkeurig bestudeerd en de beschrijvingen wijken soms af van die in eerdere publicaties. Dit is gedaan in een poging om de lezer nieuwe informatie te geven over het oude Javaanse goud.
De meeste van de 115 geselecteerde voorwerpen worden hier voor het eerst gepubliceerd en vormen een goede inleiding op de fascinerende goudsmidskunst van Midden- en Oost-Java van circa 750 tot 1550. Verschillende voorwerpen laten de buitenlandse invloeden zien die de Javaanse kunst mede hebben gevormd, zoals geïllustreerd door vroege foto’s. Dat begint met de invloed van het hindoeïsme uit India, wat later die van het boeddhisme, en vervolgens van de islamitische cultuur.
De illustraties in deze publicatie omvatten foto’s van hoge kwaliteit van de kunstwerken, maar ook oude foto’s en details van archeologische vindplaatsen op heel Java. Kunstliefhebbers krijgen zo een beter inzicht in de Indonesische cultuur en de virtuositeit van de Javaanse edelsmeden. Indonesië’s opkomst tot grootheid was te danken aan zijn vermogen om steeds weer nieuwe elementen uit vreemde culturen op te nemen en te integreren in zijn eigen intrinsieke beschaving.