nl en

Lezingen en Q&A : The Mask Dancing Tradition of Bali | Malay Silver and Gold- from Sumatra, the Malay Peninsula and Beyond: Time for a Reappraisal

De KVVAK nodigt u van harte uit voor een middag met twee lezingen door Bruce Carpenter en Michael Backman, ingeleid door oud KVVAK vice-voorzitter Renée Steenbergen, in het auditorium van het Rijksmuseum op zaterdag 9 november. Beide lezingen zullen in het Engels worden gegeven.

Tijdens de lezing van Bruce W. Carpenter is het mogelijk tijdens de digitale handling-sessie om een masker uit eigen collectie voor te leggen. Mocht u gebruik willen maken van deze mogelijkheid, geeft dit dan tijdig aan – in verband met de logistiek van het museum – via een mail naar secretariaat@kvvak.nl

Malay Silver and Gold- from Sumatra, the Malay Peninsula and Beyond: Time for a Reappraisal

De presentatie van Michael Backman valt samen met de publicatie van zijn 300 pagina’s tellende boek Malay Silver and Gold: Courtly Splendour from Indonesia, Malaysia, Thailand, Singapore and Brunei, het eerste boek over dit onderwerp in meer dan 100 jaar. De presentatie zal uitleggen wie de Maleiers zijn; geeft een overzicht van de soorten zilveren en gouden voorwerpen die ze produceerden; zal voor het eerst soorten goudwerk onthullen die door de Maleiers werden geproduceerd en waarvan tot nu toe werd aangenomen dat ze door goudsmeden in Europa werden gemaakt; en het zal ingaan op de impact en de vertekeningen van het 19e-eeuwse verzamelen op de productie van de Maleise smeden.

Michael Backman is kunsthistoricus, econoom, schrijver en gallerist. Hij is de auteur van negen boeken over alle aspecten van Azië, van cultuur tot politiek en zaken, waaronder het zojuist verschenen Malay Silver and Gold: Courtly Splendour from Indonesia, Malaysia, Thailand, Singapore and Brunei, een politieke biografie van een Maleisische politicus, en Asian Eclipse, dat door The Economist werd uitgeroepen tot een van de boeken van het jaar en dat door de toenmalige Thaise premier werd genomineerd als een boek dat ‘alle Thais zouden moeten lezen’. Hij heeft regelmatig columns geschreven in kranten in Australië en Singapore en is de oprichter van een gelijknamige Aziatische antiekgalerie in het centrum van Londen die aan meer dan 40 musea wereldwijd heeft verkocht. Hij heeft gewoond en gewerkt in Australië, Frankrijk, Indonesië en woont nu in Londen.

The Mask Dancing Tradition of Bali

De lezing zal een overzicht geven van de geschiedenis van de maskerdansen op Bali en legt de drie belangrijkste bronnen uit waar ze van afstammen – inheemse exorcistische riten, esoterisch hindoeïstisch-boeddhisme en hoofse literair-historische verhalen, die beide deel uitmaken van een grote pan-Aziatische traditie. Aan de hand van epigrafisch en historisch materiaal dat teruggaat tot de 9e eeuw, 14e-eeuwse teksten uit het Majapahit Rijk en een selectie van archaïsche maskers die minstens tot de 16e eeuw teruggaan, de Gadjah Mada maskers van Blahbatu en Wayang Wongong van Mas, toont Carpenter aan dat elke aanname dat Balinese kunst en cultuur folkloristisch of laat is, onjuist is.

Ook spreekt Bruce W. Carpenter over de evolutie van het historisch drama vanaf de Majapahit-hoven tot de Gelgel-dynastie in de 16e eeuw tot vandaag, met speciale aandacht voor de ontwikkeling en verspreiding van Topeng Panca uit Topeng Pajegan. Aan de hand van maskers in privé- en museumcollecties word de dynamische rol van bekende meester-maskermakers en dansers bij het ontwikkelen van nieuwe variaties – die pasten bij de tijdgeest van het Balinese publiek – geïllustreerd. De relatie tussen rituele, sacrale en profane dansen en maskers komt ook aan bod.

De laatste onderwerpen die aan bod komen zijn Balinese maskerverzamelaars, tips over hoe lokale stijlen, maskermakers en leeftijd te identificeren, eindigend met het verhaal over hoe en waarom Maskers van Bali zijn ontstaan.

Bruce W. Carpenter is auteur en co-auteur van meer dan twintig publicaties en talloze artikelen over Indonesische geschiedenis, kunst en cultuur.

programma

  • 14.00 uur. Inleiding door Renée Steenbergen
  • 14.10 uur. Lezing (Engelstalig) door Bruce W. Carpenter met Q&A
  • 14.45 uur. ‘Handling’ van Balinese maskers uit eigen collectie van KVVAK-leden
  • 15.00 uur. Korte pauze
  • 15.05 uur. Lezing (Engelstalig) door Michael Backman met Q&A
  • 16.00 uur. Boekenverkoop en borrel in de Foyer

Aanmeldformulier